Kategoriler
- Damla Sulama Borusu
- Yuvarlak Boru Bağlantıları
- Filtreler ve Bağlantıları
- Gübre Tankı ve Bağlantıları
- Kangal Boru Bağlantıları
- Metal Boru Bağlantıları
- Montaj Ekipmanları
Tarımda Sulamanın Önemi ve Damlama Sulama Yöntemin Yararları
1. Tarımda Sulamanın Önemi :
Su, yeryüzünde hayatın kaynağıdır. Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler, türe bağlı olarak % 90 – 95 varan oranlarda sudan oluşmaktadırlar. Toprakta mevcut bulunan besin elementlerinin doğal döngüsünü tamamlayabilmeleri tamamen su döngüsüne bağlıdır. Su döngüsü, yağışlarla toprağa düşen suyun buharlaşma (evaporasyon) ve terleme (transprasyonla) ile tekrar havaya iletilmesi olayıdır. Bitkiler terleme ile önemli miktarda suyu topraktan alıp su buharı şeklinde havaya verirler. Bu olay esnasında bir çok besin elementi de suda çözünmüş olarak bitki bünyesine girer ve buradaki iletim demetleri aracılığı ile taşınırlar.
Ülkemizde toplam sulanabilir 8.7 milyon hektar arazinin 4,7 milyon hektarı sulanabilmektedir. Türkiye'de halihazırda sulanan alanın yaklaşık %94 'ünde açık kanal sistemleri, %6'lık kısmında ise basınçlı sulama sistemleri bulunmaktadır. Sulama metodu olarak %92 oranında salma sulama, %8 oranında yağmurlama, %1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır.
Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir. Günümüzde daha az sulama suyu, az işçilik, derenaj ve tuzluluk sorunu yaratmayacak, verim ve kaliteyi arttıracak sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır.
Son yıllarda dünyada, özellikle plastik ve makine endüstrisinde ki gelişmeler ile su ve enerjiden daha fazla tasarruf yapılmıştır. Böylece daha ekonomik ve daha etkin yeni sulama teknolojileri geliştirilmiştir.
Tarımda sulama, bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yağışlarla karşılanamayan suyun toprakta bitkinin kök bölgesine gereken miktar ve zamanda verilmesidir. Ülkemizin bir çok bölgesi kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almakta, bu kurak tarım alanlarında bitkilerin yetişme döneminde doğal yağışların yetersiz olması durumunda yüksek verim ve kalite için en uygun yöntemle tarımsal sulama yapılması gerekmektedir. Ülkemizde yapılan sulu tarımın, 70 milyonunun üzerinde olan nüfusumuzun ve hızla gelişen sanayiimizin tatlı su ihtiyacının karşılanması, yeraltı ile yerüstü tatlı su kaynaklarımızın daha etkin ve tasarruflu kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir.
Tarımsal ürerimde sulamada birinci kural tarla başına kadar getirilmiş suyun, en az kayıpla bütün tarlaya eşit bir şekilde yayılmasıdır. Sulama konusunda pek çok sistem vardır. Bu sistemlerden sulamada birinin seçilmesi tarlanın tesviyesinin düzgün olup olmamasına, yetiştirilen mahsulün cinsine, toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerine, sulama suyunun miktarına ve kalitesine, çiftçi alışkanlıklarına, bazı sulama yöntemlerinin ek yatırımı gerektirmesi nedeniyle oradaki çiftçilerin ekonomik durumuna ve bölgenin rüzgar, sıcaklık, oransal nem, yağış gibi iklim koşullarına bağlıdır. Tesviyeli arazilerde bütün sulama sistemleri uygulanabildiği halde tesviyesiz arazilerde yağmurlama sulama, hakim rüzgarı şiddetli bir bölgede yağmurlama sulama sistemi yerine ya damla sulama yada karık sulama daha uygun olmaktadır.
Tarımsal sulamada, kısıtlı olan tatlı su kaynaklarını doğru yöntemlerle ve tekniklerle daha az su, enerji ve işgücü kullanımı sağlayan teknolojilerin uygulamaya konulması ülkemiz bitkisel üretimimizin daha istikrarlı ve sürdürülebilir olması için büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde yapılan sulu tarımda damlama sulama yöntemi son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Damlama sulama yönteminin hızla yaygınlaşmasında en önemli etken, damla sulama yöntemiyle sulama yapılan tarım alanlarından alınan ürünlerde verim artışlarının yüksek olması yanında, kalite artışlarına bağlı alınan prim ödemeleri, gübre kullanımdaki azalış, hastalıklarda azalmalara bağlı olarak az ilaç tüketiminin üreticiye kar olarak kalması ve en önemlisi kısıtlı olan sulama su kaynaklarının diğer yöntemlere göre çok daha az kullanılmasıdır.
2. Tarımsal Sulama Yöntemleri :
Tarımsal sulamada en çok yüzey sulama, yağmurlama sulama ve mikro sulama yöntemleri kullanılmaktadır.
3. Yüzey Sulama Yöntemleri:
- Salma Sulama Yöntemi : Suyun tarla başı kanallarından tarla üzerinde rasgele yayılmaya bırakılmasıdır. Randımanı en düşük yöntemdir. Bu yöntemle tarlanın her tarafını eşit olarak sulamak mümkün değildir. Ülkemizde kullanım alanının çok sınırlı olması gerekirken, sulama kültürünün düşük olduğu yörelerde işçilikten kaçınmak için yapılmaktadır.
- Uzun Tava Yöntemi: Genellikle sık ekilen hububat, yonca, ot ve benzeri bitkiler için kullanılır. Tesviye edilmiş araziler, birbirine paralel seddelerle ayrılırlar. Tarla başından saptırılan sulama suyu, iki sedde arasına yayılarak suyun arazi sonuna kadar akışı sağlanmaktadır.
- Adi Tava(göllendirme) Sulama yöntemi: Arazi eğiminin düz ve düze yakın olduğu ince bünyeli toprakların sulanmasında uygulanmaktadır. Sık aralıkla yetiştirilen bitkilerin özellikle çeltik ve meyve bahçelerinin sulanması yapılmaktadır.
- Karık Sulama Yöntemi : Sulama suyunun, bitki sıraları arasında eğim doğrultusunda açılankarıklara verilmesi ile sıraya ekilen mısır, ayçiçeği, pamuk, meyve ve sebzeler için uygundur.
4.Yağmurlama Sulama Yöntemi:
Yağmurlama sulama yönteminde su doğal yağışa benzer biçimde toprak yüzeyine serpilmek suretiyle uygulanır. Bu yöntemde su kapalı borularla mekanik püskürtücülere kadar taşınır ve püskürtücülerden suyun toprağa yağdırılması meme denen hareketli olarak dönen başlıklarla basınç altında yapılır. Sistemin çalışması için gerekli basınç genellikle pompalarla sağlanır. Engebeli araziler için uygundur, ancak şiddetli rüzgar olduğunda dengeli su verilmesi mümkün değildir.
5. Mini-spring Yöntemi:
Yağmurlama sulama ile damla sulama arasında bir yöntem olup, ince borularla tarlaya dağıtılan su küçük yağmurlama başlıkları ile araziye dağıtılmaktadır. Sabit bir sistem değildir gerektiğinde toplanabilmektedir. Engebeli araziler ile meyve bahçelerinde ağaç altları için uygundur.
6. Toprak Altı Sulama Yöntemi:
Toprak altı sulama sun'i yolla toprak altına su ilavesiyle taban suyu seviyesinin düzenleme faaliyeti olarak tanımlanabilir. Bu yöntemde su seviyesi kök bölgesinde su ve hava miktarının en iyi şekilde kombine edilmesini sağlayacak yükseklikte muhafaza edilmektedir.
7. Damla Sulama Yöntemi:
Damla sulama entansif sulu tarımda kullanılmak üzere geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Damla sulaması toprak yüzeyine veya yüzeyin hemen altına yerleştirilen küçük çaplı orifis yardımıyla arıtılmış suyu toprak yüzeyine veya içerisine veren bir sistemdir. Bu sistem suyun belirlenmiş bir desene alçak basınç altında verilmesine imkan sağlar. Bu sistemde su yaygın boru ağı aracılığı ile her bitkiye kadar götürülür. Öte yandan bitkilere verilecek gübreler de sulama suyu ile birlikte verilebilir (fertigation).Kısaca sistemin esası bitkinin ihtiyaç duyduğu su ve besin maddesi miktarını optimum seviyede tutmaktır. Bu yöntem sera, meyve, sebze bahçelerinde en çok kullanılan ve ekonomik su kullanımı sağlayan bir yöntemdir.
8. Damlama Sulamanın Yararları:
- Az su uygulamalarıyla bitkide stres yaratmadan yetiştiriciliğe olanak sağlaması,
- Yüzey akis ve derine sızma oluşturmadığından su besin kayıpları oluşmaması,
- Tuz oranı çok yüksek olan sularda sulama yapılabilmesine olanak sağlaması,
- Yabancı otların gelişimine imkan tanımaması,
- Sulama ile birlikte gübreleme ve ilaçlama yapılabilmesi,
- Gübre ve ilaçtan yari yarıya tasarruf sağlaması,
- Hastalıkların yok denecek kadar asgariye indirilmesi,
- Kaliteli ve standart ürün elde edilmesi,
- Her çeşit alanda sulama yapılabilmesi,
- Erkencilik sağlaması,
- Bitkilere su ve gübre dağılımının eşit, dolayısıyla ayni zamanda olgulaşma ve tek elde hasat olanağı yaratması
- Erozyonu ve toprak kaybını önlemesi
- Düşük basınçlarda sulama imkanı sağlaması,
- Yeterli su imkanı olmayan alanlarda dahi sulama yapılabilmesi,
- Salma ve karık sulamaya nazaran isçilik maliyetlerinin çok düşük olması,
- Tarımsal sulamalardaki en ekonomik sistem olması,
- Eğimli alanlarda kolaylıkla uygulanabilmesi gibi birçok yararları bulunmaktadır.
9. Damlama Sulama Sistemi ile Gübrelemede Dikkat Edilecek Hususlar:
- Sulama sisteminde kullanılacak olan gübrelerin klorürlü(Cl) ve tuzlu (Na) gübrelerin olmamasına ozen gösterilmesi,
- Kullanılacak olan gübrelerin muhakkak suda tamimiyle çözünür olmasına dikkat edilmesi,
- Gübreleme tamamlandıktan sonra damlama-sulama sisteminin 10-15 dakika sadece su ile çalıştırmaya devam edilmesi,
- Gubreli besin eriyiği hazırlanıp bir gün bekledikten sonra süzülmeli ve ondan sonra kullanılması, (Potasyum Nitrat kullanılmasında beklemeye gerek yoktur.)
- Damlama Sulama sisteminde tıkanmaları önlemek için katiyetle HCI (Hidroklorik asit) veya H2S O 4(Sülfirik asit) kullanılmaması,
- Sulama suyu fazla kireçli ise, fosforlu gübrenin temel olarak doğrudan toprağa uygulanması,
- Sulama sezonu sonunda damlama sulama sistemini % 0,3'luk HNO3 (Nitrik asit) ile çalıştırarak temizleme yapılmasına dikkat edilmelidir. ÜRÜNÜNÜZ BOL VE KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN.!
Dr. Sami SÜZER
http://www.tarimmerkezi.com
Damla sulamada sulama suyu ile gübreleme
DAMLA SULAMADA GÜBRELEME NASIL YAPILIR?
Damla sulama için en uygun gübreler:
Amonyum Nitrat (%33 N),Potasyum Nitrat (PN) (13-0-46),Mono Amonyum Fosfat (MAP) MonoPotasyum Fosfat (0-52-34), Kalsiyum Nitrat (%1 5,5N- %16 CaO), Mg Nitrat (%11 N - %16MgO) Fosforik Asit (% 62.5 - %85) , Nitrik Asit (% 68)
Gübreleme uygulaması için suda kolay eriyebilen granül yada toz gübrelerden kullanılacak olan gübre, Gübre tankına gerekli miktarda konulur. Gübre tankının kapağı iyice kapatılır, büyük vana biraz kısılır ve gübreleme vanaları açılır. Gübreleme ardından borularda gübreli su kalmayıncaya kadar su vermeye devam edilir.
Yukarıda belirtilen gübreler dışında suda tamamen erimeyen gübreler, damla sulama sistemi için sakıncalıdır. Bu gübrelerin kullanılması gerekiyorsa, gübrenin önceden bir başka kap içersinde eritilip katısı süzüldükten sonra gübre tankına konulması gerekir. Örneğin ÜRE ve AMONYUM SÜLFAT suda iyi erimezler. Bunların damla sulamada verilmesi için dışarıda başka bir kap içersinde eritilmesi ve süzülerek gübre tankının içine konulması gerekir.
Damla Sulamada Sulama İle Gübreleme
Damla Sulamada Önemli Noktalar
Damla Sulama ve Gübreleme Tekniği
Bitki
|
Gelişme
Dönemi
Günleri |
Potasyum
Nitrat
(KNO3)
gr/da |
İlave
Azot(N) gr/da |
Üre*
gr/da |
P2O5
g/da |
Fosforik
Asit %85
ml/da |
|
0- 60
|
400
|
130
|
280
|
200
|
200
|
61-120
|
1000
|
130
|
280
|
200
|
200
|
|
121-240
|
1300
|
170
|
170
|
100
|
100
|
|
241-270
|
1100
|
170
|
170
|
-
|
-
|
|
271-300
|
1000
|
170
|
170
|
-
|
-
|
Bitki |
Gelişme |
Potasyum Nitrat (KNO3) gr/da |
İlave Azot(N) gr/da |
Üre* gr/da |
P2O5 gr/da |
Fosforik Asit %85 Ml/da |
||||||
Domates ve Patlıcan |
Şaşırtma-21 21-45 46-70 71-110 111 Hasat Sonu |
600 | 40 | 90 | 70 | 70 | ||||||
800 | 100 | 215 | 70 | 70 | ||||||||
750 | 150 | 325 | 70 | 70 | ||||||||
110 | 200 | 430 | 80 | 80 | ||||||||
350 | 200 | 430 | 50 | 50 | ||||||||
Biber |
Şaşırtma-10 11-30 31-50 51-75 76-105 106 Hasat Sonu |
250 | 70 | 150 | 90 | 90 | ||||||
400 | 110 | 235 | 140 | 140 | ||||||||
500 | 140 | 300 | 90 | 90 | ||||||||
650 | 170 | 370 | 90 | 90 | ||||||||
1000 | 220 | 470 | 50 | 50 | ||||||||
1000 | 220 | 470 | 50 | 50 | ||||||||
Hıyar ve Kabak |
Ekim-30 31-60 61-90 91 Hasat Sonu |
750 | 50 | 110 | 70 | Devamını oku
DAMLA SULAMA PROJESİ
Tarımsal üretimi artıran en önemli faktörlerden biri de sulamadır. Su kaynaklarının kısıtlı olması, sanayi ve yerlesim yerlerindeki içme ve kullanma suyu gereksiniminin artması, sulamada kullanılan suyun azalmasına ve kalitenin düsmesine neden olmaktadır. Ayrıca günümüzde, az isçilik ve az enerji kullanımı gerektiren, verim ve kaliteyi artıran sulama yöntem veya sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu şartları en fazla saglayan yöntemlerden birisi de damla sulama yöntemidir. İyi bir şekilde yönetilen Damla sulama ile sulanan bitkilerde verimin önemli düzeyde arttıgı ve diger sulama yöntemlerine (yüzey ve yagmurlama sulama) göre önemli oranda su tasarrufu sağlanabileceği belirtilmektedir.
Konya ilinde sulanabilir tarım alanlarında en büyük sorun, mevcut su kaynaklarının aşırı ve bilinçsiz şekilde kullanılmasıdır. Uzmanlar, Konya'da gereğinden fazla su kullanımı nedeniyle yeraltı sularının her yıl yaklaşık bir metre çekildiğini ifade etmektedirler. Bu yüzden, su ve doğru sulama programlaması konusunda çiftçilerin acilen uygulamalı olarak eğitilmesine ihtiyaç vardır.
AB, çevre ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmek suretiyle, Türkiye?deki çevresel bozulmanın önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. AB bu nedenle, ?sürdürülebilir su ve toprak kullanımı (Tema 4)? ana başlığı altında ?su tasarrufu sağlamak amacıyla doğru sulama tekniklerinin uygulanmasına yönelik kapasite geliştirme, bilinçlendirme ve pilot uygulama faaliyetleri? konusunda yapılacak projeleri destekleyeceğini açıklamıştır. Bu bağlamda, hazırlanan proje öncelikli olarak çevreyi ve toplumu kapsamaktadır. Proje, çiftçi ve ailelerinin su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasını konusunda bilinçlenmelerini hedeflemiştir. Çarpan etkisi ile Konya ilinde sulama birliğine üye 29986 çiftçide de bu bilinç yaygınlaşacaktır.
Projede, öncelikle 14 kişiden oluşan eğiticiler (ziraat mühendisleri), damla sulama konusunda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Tarımsal Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünde görevli öğretim üyeleri tarafından haftada 4 saat olmak üzere 32 saat süre ile eğitilecektir. Daha sonra bu eğitimi alan eğiticiler, İçeri Çumra Kasabasındaki 1159 kişiden oluşan hedef çiftçileri teorik ve uygulamalı olarak 6 ay süre ile eğiteceklerdir. Proje 10 ay sürecek olup, STK, Üniversite, Enstitü ve Birlik işbirliği ile yürütülecektir.
Bu projenin amacı, Konya İli İçeri Çumra kasabası çiftçilerini kıt olan su kaynaklarını en verimli şekilde nasıl kullanacakları konusunda bilinçlendirmek ve bu amaçla suyu en verimli şekilde kullanan damla sulama yöntemini uygulamalı olarak öğretmektir.
Bu projenin amacı, Konya İli İçeri Çumra kasabası çiftçilerini kıt olan su kaynaklarını en verimli şekilde nasıl kullanacakları konusunda bilinçlendirmek ve bu amaçla suyu en verimli şekilde kullanan damla sulama yöntemini uygulamalı olarak öğretmektir.
Çiftçilerin eğitimi eğitici ziraat mühendisleri tarafından 16 kişilik gruplar halinde yapılacaktır. Her bir gruba haftalık 2?er saat olmak üzere toplam 8 saat teorik eğitim verilecektir. Eğitimler, hafta içerisinde 5 gün boyunca 19:30 ile 21:30 saatleri arasında verilecek ve teorik eğitimler 4 ayda tamamlanacaktır. Böylece, eğitim sonunda yaklaşık 950 çiftçi eğitilmiş olacaktır. Teorik eğitimin tamamlanmasından sonra İçeri Çumra kasabasında uygulamalı eğitim yapılacaktır. Bu amaçla, üç farklı bitkide (buğday, mısır ve domates) damla sulama uygulaması yapılacaktır. Uygulama parsellerinin her biri 1000?er m2?den oluşacaktır.
Proje kapsamında çiftçilere yönelik bir konferans düzenlenecektir. Konferans sunum ekibi damla sulama konusunda uzman bir veya birkaç kişiden oluşacaktır. Konferans için gerekli duyurular yapılacak, katılımcılarının seçiminde projenin amacına uygun kesimler davet edilecektir. Konferans salonu ve tanıtım broşürlerinde AB görünürlüğüne de önem verilecektir. Böylece, su kaynaklarının verimli kullanılması ve korunması konusunda çiftçiler bilinçlendirilecektir. Çalışmalar Anadolu Teknik Elemanlar Derneği tarafından gerçekleştirilecektir.
Proje çarpan etkisinin tespiti amacıyla S.S. Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliğine üye kooperatiflerde ölçme ve değerlendirme anketleri yapılarak proje çalışmasının çiftçilerde damla sulama bilincinin ölçümü yapılacaktır. Bu faaliyet, çiftçilerin konuya duyarlılığının ölçülmesi ve değerlendirilmesi için yapılacaktır. Anket çalışması Dernek ve Sulama Birliği ortak çalışması ile yapılacaktır.
Gerek tarım kesiminde gerekse tarımsal kurumlar açısından gereken hassasiyetin ve bilincin gösterilmemesi nedeniyle su kaynakları korunamamaktadır. Çiftçilerin bilinçsiz olmaları sebebiyle tarımsal sulamada aşırı su israfı olmaktadır. Kısıtlı su kaynaklarının tükenmesinin önüne geçmek için sulama konusunda duyarsız kitleleri harekete geçirmek gerekmektedir. Bu nedenle; sulu tarım ile uğraşan çiftçiler tarımsal sulama konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirmelidir. Sulama ile ilgili sorunların çözümünde çiftçilerin katılımlarını sağlamak eşik noktasını oluşturmaktadır. Bu nedenle; sulu tarımın yapıldığı İçeri Çumra Kasabası?ndaki çiftçiler proje hedef kitlesi olarak belirlenmiştir.
Projenin nihai faydalanıcıları olan çiftçi aileleri, ziraat mühendisleri ve Birlik personelidir. Tüm nihai faydalanıcılar ortak çevreyi kullanan kişilerdir. Çevre duyarlılığı konusundaki iletişim ve etkileşim tüm faydalanıcıları olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Gerek hedef grup, gerekse tüm faydalanıcılar çevre eğitim bilinci konusunda taraftırlar. Bu nedenle, proje kapsamında çiftçilere verilecek eğitimle doğal kaynakların daha verimli ve sürdürülebilir kullanılma alışkanlıkları kazandırılacaktır. Proje, hedef kitlesi ve nihai faydalanıcıları olan gruplara konu hakkında bilgilendirme çalışmaları sayesinde tarımsal kesimde sinerjik etki oluşturulacaktır. Projenin, özellikle AB katkısı ile gerçekleştirilmiş olması hedef kitlenin Avrupa Birliği? ne ilgisi ve güvenini artırmakla birlikte projenin başarılı, sürdürülebilir ve geniş kitlelerce benimsenmesini sağlayacaktır. Özellikle, projenin yapılacağı yer olarak sulu tarımın yapıldığı İçeri Çumra Kasabası?nın seçilmesi çarpan etkisi ivmesinin yüksek olması içindir.
Proje ile Dernek üyelerinin ve Birlik çalışanlarının projeli çalışma konusunda bilgi ve becerisi artacaktır.
Proje faaliyetleri bittikten sonra ortak ve iştirakçiler kendi alanlarında işlevselliklerini devam ettirdiklerinden dolayı mali açıdan desteğin kesilmesi söz konusu değildir. Lider Dernek de STK olması ve tüzüğü gereği çevre bilincinin oluşması konusunda faaliyetler yapması gerektiğinden projenin bitiminde de gerek bu proje olgusunun gerekse benzer projeleri yapmaya devam edecektir.
Lider Derneğin proje çalışması hibe ve proje süresinin bitmesinin ardından devamlılığını sağlamaya devam edecektir. Devamlılığı ve etkinliği sağlayıcı en önemli faktörü proje sahibi olan Derneğin STK olmasıdır. Dolayısıyla, Dernek toplumda çevre bilincinin oluşması için benzer projeler yapmaya devam edecektir. Son yıllarda kuraklığın artması dolayısıyla su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması konusu Türkiye?nin en güncel konulardan biri olmuştur. Tarım bakanlığı bu kapsamda bazı önemli kararlar almıştır. Bu kararlardan birisi de su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanılması için ?Damla Sulama? yönteminin yaygınlaştırılmasıdır. Projenin gerçekleşmesi AB?nin bölgede tanınmasının yanında AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki kurumsal ilişkinin artmasına da katkı sağlayacaktır. BİREYSEL DAMLA SULAMA SİSTEM PROJESİ KAPSAMI 1.GİRİŞ
Devamını oku
1.1. Proje alanı Proje alanında parsel sınırlarını su kaynağının yerini ve yüksekliğini, eğim derecelerini ve yönlerini (mümkünse tesviye eğrili) gösteren 1/500-1/1000 ölçekli planlama haritası sağlanacaktır. 1.2. İklim Özellikleri En yakın meteoroloji istasyonundan alınacak yükseklik enlem, boylam, ilkbahar son ve sonbahar ilk don tarihleri ile uzun yıllar ortalaması aylık yağış, sıcaklık, bağıl (nisbi) nem, rüzgar hızı, güneşleme süresi v.b. iklim elemanları verilecektir. 1.3.Toprak Özellikleri Proje alanında, ortalama her 20 da arazi için bir adet olmak üzere açılacak profillerden 0-30 cm., 30-60 cm., 60-90 cm. ve 30-120 cm. toprak derinliklerinden alınacak toprak örnekleri analiz ettirilerek bünye sınıfı tarla kapasitesi, solma noktası, hacim ağırlığı, kullanılabilir su tutma kapasitesi, elektriksel iletkenlik vb. değerler sağlanacaktır. Ayrıca, infiltrasyon testleri sonucunda bulunan infiltrasyon hızı elde edilecektir. 1.4. Bitki Özellikleri Projeli koşulda sulanacak bitkiler, ekim ve hasat tarihleri, sıra aralıkları etkili kök derinlikleri verilecektir. 1.5. Su Kaynağı Yararlanılacak su kaynağı, cinsi, konumu,yüksekliği emniyetle alınacak suyun debisi, kuyu ise dinamik yüksekliği, sulama suyu analizlerine dayalı sulama suyu kalite sınıfı verilecektir. Pompa birimi gerekliliği ve yararlanılacak enerji cinsi (elektrik, motorin) belirtilecektir. 1.6. Çiftçi istekleri Çiftçinin sulamayı kaç günde tamamlayacağı, günde kaç saat sulama yapacağı, su kaynağı kapasitesi ile bağdaştırılarak verilecektir 2.SULAMA SUYU İHTİYACI Sulanacak her bitki için aylık ortalama su tüketimleri, sulama zamanının planlanması amacıyla geliştirilen yöntemlerle (örneğin Penman-Monteith yönetimi) hesaplanacak, bitkilerin aylık ve mevsimlik toplam sulama suyu ihtiyaçları verilecektir. 3.BİREYSEL SİSTEM PROJESİ 3.1.Ön Sistem Tertibi Proje alanındaki her parselde lateral ve manifold boru hatlarının döşeneceği yönü gösteren ön sistem tertibi yapılacak, meyve ağaçları ve bağ sulanacaksa her parseldeki ağaç ve omca sıra yönleri planlama haritası üzerinde gösterilecektir. 3.2.Uygun Damlatıcı ve Lateral Tertibi Proje alanında kullanılacak damlatıcı tipi,aralığı,işletme basıncı,debisi,debi-basınç ilişkisi, lateral tertip biçimi,lateral aralığı,ıslatılan alan oranı verilecektir.Meyve ağaçları, ağaç altı mikro yağmurlama yöntemi ile sulanacaksa, boşluk tipi ,işletme basıncı,debisi,ıslatma çapı verilecektir. 3.3.Ön Proje Faktörleri Proje alanında sulanacak bitki birden fazla ise kritik bitkiye göre, her sulamada uygulanacak net ve toplam sulama suyu miktarı, proje sulama aralığı, sulama süreci, işletme birimi sayısı ve sistem debisi verilecektir.Sistem tertibi planlama haritası üzerinde gösterilecektir. 3.4. Lateral Boru Çapı Sistemde kullanılacak lateral boruların cinsi, işletme basıncı,çapı,su dağıtım özellikleri ve lateral giriş basıncı verilecektir. 3.5.Manifold Boru Çapı Sistemde kullanılacak manifold boruların (yan ana boru) cinsi, işletme basıncı,çapı, su dağıtım özellikleri ve ana boru hattında istenen basınç, manifold giriş basıncı verilecektir. 3.6.Ana Boru Çapı Ana boru hattında kullanılacak boru cinsi, işletme basıncı, pompa birimi, ile ana boru hattı maliyetinin en az olduğu boru çapı, ana boru giriş(kontrol birimi çıkış) basıncı verilecektir. 3.7.Kontrol Birimi Sulama suyunu süzmek, besin elementlerini suya karıştırmak, debi ve basıncı denetlemek için kontrol biriminde kullanılacak unsurlar,özellikleri, kapasiteleri ve yük kayıpları verilecektir. 3.8.Pompa Birimi Gerekli sistem giriş basıncı pompa birimi ile sağlanacaksa pompa tipi, dönme hızı, monometrik yüksekliği ve debisi verilecektir. 4-PROJE METRAJI VE KEŞİF BEDELİ Kontrol Birimi ile ana borudan manifolda ve laterallere geçiş elemanlarını ve özelliklerini gösteren döşeme planları hazırlanacaktır.Sistemde kurulacak tüm unsurları ve yapılacak işleri kapsayan proje metrajı ve proje keşif bedeli hazırlanacaktır. 5-TEKNİK ŞARTNAME Proje dosyasında,sistemde kullanılacak tüm damlatıcı(ya da küçük yağmurlama başlığı), boru hatları, kontrol birimi unsurları, pompa birimi ve bağlantı elemanlarının özelliklerinin, standartlara uygunluğunun belirtildiği ve sistemin kurulmasının açıklandığı teknik şartname yer alacaktır. 6-İŞLETME PLANI Proje alanında yetiştirilecek her bitki için, farklı aylarda sulama aralığı, uygulanacak sulama suyu miktarı,sulama süresi,işletme birimlerine su verme sırasını kapsayan işletme planı verilecektir. ng-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; margin-top: 15px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; border-image: initial; text-decoration: none; vertical-align: baseline; white-space: normal; line-height: 19px; font-size: 13px; color: rgb(34, 34, 34); font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); ">Sivil anayasa çalışmaları hakkında dernek üyelerine bilgi de veren Vekil Yıldırım, “Dayatma siyaseti ortadan kaldıracağız. Bütün milletin önündeki vesayetleri ortadan kaldıracağız. En patron millet olacak. En vesayet sahibi milletimiz olacak. İhtilallerin, darbelerin olmadığı, çocuklarımızın zulümlere maruz bırakılmadığı, zulümlerin yaşanmadığı bir Türkiye’yi hep beraber kuracağız” dedi. Damla Sulama Fiyatları Damlama Sulama Sistemleri için ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünlerin fiyatlarını sistemizden görebilirsiniz....
Devamını oku
Damla Sulama Sistemi çiftçilerimizi İhya etti. Eti Burçak, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (Wwf -Türkiye) İşbirliği ile Türkiye'nin Tahıl Ambarı Konya'da, Havzanın Su Kaynaklarının Korunması Amacıyla Şubat Ayında Başlatılan Modern Sulama Projesi, Hem Su Tasarrufu Sağlayacak Hem de Ürün Verimini Artıracak. Uygulamadan Memnun Olduklarını Belirten Çiftçiler, Az Enerji Harcayarak Çok Verim Elde Ettiklerini Söylediler. ETİ Burçak, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) işbirliği ile Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, havzanın su kaynaklarının korunması amacıyla şubat ayında başlatılan modern sulama projesi, hem su tasarrufu sağlayacak hem de ürün verimini artıracak. Uygulamadan memnun olduklarını belirten çiftçiler, az enerji harcayarak çok verim elde ettiklerini söylediler. Konya'da dört pilot bölgede uygulanmakta olan damla ve yağmurlama sulama sistemleri ile yüzde 50'yi aşan oranlarda su tasarrufu sağlanacağını ifade eden WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, enerji, iş gücü ve gübre masraflarında da tasarruf sağlayan bu sistemler sayesinde buğdayda yüzde 10, şeker pancarında ise yüzde 25'e varan oranlarda verim artışı beklediklerini belirtti. ETİ Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı ise amaçlarının sulama projelerine destek sağlamanın yanı sıra kamuoyunu bilinçlendirmek olduğuna kaydetti. Projenin uygulandığı Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan tarlaları gezen Filiz Demirayak ve Şule Atabey Şamlı çiftçilerle sohbet ederek projeyi yerinde inceledi. 9 dönüm şeker pancarı tarlasına damla sulama sistemi döşediğini aktaran Çumralı çiftçi Bekir Akbaş geçen yıl aynı tarladan 19 ton ürün aldığını, bu yıl ise tarladan 25 tona yakın pancar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Artan mazot fiyatları nedeniyle her şeyden önce yakıttan kazandıkların belirten Akbaş, "9 dönümlük tarlayı ilkel sulama yöntemiyle sulamaya kalksam 700 YTL yakıt harcardım. Damla sulama sistemi sayesinde 300 YTL harcadım. Diğer sulama yöntemleriyle işçi tutarak 10 günde sulayacağım tarlayı damla sulama sistemiyle 3 günde suluyorum. Yani yakıttan, iş gücünden ve verimden kazanıyorum. Az enerji ile çok verim elde ediyoruz" dedi. Damla Sulama Sistemleri 22 ARALIK 2011 PERŞEMBEDamla sulama ne zaman gerekir
Damla sulama ilk olarak İsrail gibi suyu çok az olan yerlerde kullanılmaya başladığı için bir çok kişi tarafından sadece suyu az olan ve eğimli arazilerde uygulanması gereken bir sistem olarak düşünüldü.
Fakat zamanla damla sulama yapan kişilerden görüldü ki diğer sulama sistemlerine göre (salma sulama, sifon usulü sulama ve yağmurlama sulama) daha az su kullanılmasına rağmen verim ve kalite artışı sağlandı.Kısa sürede Akdeniz bölgesindeki seralarda başlayan damla sulama Ege bölgesindeki seralarda,çilek alanlarında, meyve bahçelerinde, daha sonraları Marmara bölgesinde meyve bahçelerinde, İznik bölgesindeki sırık domates, zeytin bahçelerinde ve Çanakkale, Biga, Karacabey bölgesinde salçalık biber, sanayi domatesi ve sofralık domates alanlarına da girerek geniş alanlarda kullanılmaya başlandı. Son 1-2 yıldır ülkemizde artan kuraklık ve sıcaklar sonucu verim düşüşleri olmuştur. Fakat damla sulama yapan kişilerin aldıkları verim ve kalitede bir azalma olmamıştır. Damla sulama yapanlar son yıllarda iyice fiyatları düşen tarım ürünlerinden verim fazlalığı ve kalite sebebiyle iyi para kazanınca damla sulamaya talep daha da artmıştır. Damla Sulama besin maddeleri
Damla sulama yöntemiyle bitkilerin ihtiyacı olan bitki besin maddeleri(gübre) sulama suyu ile taşınarak toprağa verilebilmektedir. Böylelikle bitki gübreden en üst düzeyde yararlanır ve gübre tasarrufu sağlanır.
PH' ı yüksek topraklarda görülen Demir gibi mikro besin maddeleri damla sulama ile asitli formdaki gübreler verilerek alınamaz formdaki mikro elementler alınabilir forma çevrilebilir.(Bu özellikle meyve ağaçlarında sıkça rastlanan bir durumdur.)
Etiketler: besin maddeleri
21 AĞUSTOS 2011 PAZARDamla sulama yöntemi video
Damla sulama yöntemini gösteren video
Damla Sulama sistemi avantajları
DAMLA SULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR
Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır. Meyilli arazilerde erezyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir. Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır. Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır. Gübreyi bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda sulama suyu ile birlikte yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama verilir ve gübreden en üst düzeyde yararlanılır. Toprakta bulunana tuzlar ıslak şeridin çeperine doğru itilir, dolayısıyla tuzlu topraklarda emniyetle tarım yapılır. Sık sık azar azar su verdiğimiz için toprakta SU -- HAVA -- GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz. 20 AĞUSTOS 2011 CUMARTESIDomates için damla sulama sistemi
Domates'de damla sulama sistemi nasıl olması gerekir. Damla sulama sisteminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir.
Tarımsal üretimde sulama en önemli unsurlardan birisidir. Su kaynaklarının kısıtlı olması, sanayi ve yerleşim yerlerindeki içme ve kullanma suyu gereksiniminin artması, sulamada kullanılan suyun azalmasına ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca günümüzde, az isçilik ve az enerji kullanımı gerektiren, verim ve kaliteyi artıran sulama yöntem veya sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu koşulları en fazla sağlayan yöntemlerden birisi de damla sulama yöntemidir. Özellikle sebzelerin sulanmasında en uygun sulama yöntemi olduğu söylenebilir. Domates iyi bir verim için dengeli su ve gübre ister. Maksimum kalite için meyve gelişimi esnasında aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Domates sulamasında en önemli husus meyve kalitesidir. Kritik dönemde fazla veya yetersiz sulama gelişmeyi yavaşlatır ve kaliteyi bozar. Damla sulama yöntemiyle normal sulama suyu miktarından %15 azaltılmasında verim kaybı %20 civarında olmaktadır. Domatesin ilk çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde su ihtiyacının az, meyve bağlayıp hasada kadar olan dönemde ise su ihtiyacının arttığı söylenebilir. Domatesin günlük su tüketimi, iklim koşullarına bağlı olmakla genel olarak, fidelerin şaşırtılmasını takip eden ilk 20 günde 3-4 mm/gün, vejetatif gelişme döneminde 4-5 mm/gün, meyve bağlama ve hasat döneminde 7-8 mm/gün ve mevsim sonunda 5-6 mm/gün civarında olmaktadır. Burada belirtilen birim eşdeğer su derinliğidir. Yani 1 mm su demek, 1 m2 alanda 1 litre suyu ifade eder. Domates bitkisinin damla sulama ile sulanmasında sistem tasarımı yapılırken, her bitki sırası için ayrı damlama laterali döşenmelidir. Domatesin bitki sıra aralıkları oturak çeşitler için 70 cm, sırık domateste ise yastığa ekim durumunda her bir yastıkta bitki sıra arası 50 cm, her yastık arası da 90 cm olmaktadır. Domates sulamasında damlama laterali seçilirken killi ve ağır bünyeli topraklarda damlatıcı aralığı 30-40 cm, killi-tın ve kumlu hafif bünyeli topraklarda ise 20-25 cm damlatıcı aralığına sahip lateraller tercih edilmelidir. Damlatıcı debisi olarak 1.2-2.0 L/h debili damlatıcılar tercih edilmeli ve daha yüksek debili damlatıcı kullanımından kaçınılmalıdır. Çünkü damlatıcı debisinin yüksek olması sadece sulama süresini kısaltır ve sistem maliyetini artırır. Örnek olarak, su tüketiminin en yüksek olduğu dönemde (8 mm/gün), 2 L/h debili ve 20 cm aralıklı damlatıcıların olduğu lateralin kullanıldığı domates sulamasında günlük sulama süresi 25 dakikadır. Eğer sulama aralığı iki gün ise sulama süresi de 50 dakika olmaktadır. Maksimum verimin elde edilebilmesi için, seralarda sulamaların günlük olarak yapılması, açık alanlarda ise sulama aralığının 3 günden fazla olmaması tavsiye edilmektedir. Eğer taze tüketim için domates yetiştiriciliği yapılıyorsa sulamalar yukarıda açıklandığı şekilde sık olarak yapılmalıdır. Çünkü sulamaların sık ve yeterli olması durumunda domates meyvesinin büyüklüğü, şekli, meyve suyu ve tadı daha iyi olmakta ancak kuru madde oranı ve asit miktarı düşmektedir. Eğer salçalık domates yetiştiriciliği yapılıyorsa, sulama aralıkları 3-5 gün arasında seçilmelidir. Üretimin amacına bağlı olarak sulama rejimi oluşturulmalıdır. Domates sulamasında sulamaların sık yapılmasının yanında iyi bir gübreleme programı oluşturularak, mümkünse her sulamada gübreleme yapılacak şekilde planlanması önerilmektedir. Damla sulamada temel amaç bitkinin ihtiyaç duyduğu su ve gübreyi, ihtiyacı kadar ve zamanında vermektir. Su bir bitki besin elementi değil, bitki besin elementlerinin alınması için bir araçtır. Dolayısıyla damla sulamayı “damla gübreleme” olarak da nitelendirmek mümkündür. Ceviz için damla sulama sistemi
Ceviz'de damla sulama sistemi nasıl olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.
Sistemin en önemli özelliği, alanın tamamı ıslatılmayıp, sadece bitki sırası boyunca ıslak bir şerit elde edilir ve bitki sıra arasında kuru bir alan kalır. Böylece mevcut sulama suyundan en üst düzeyde yararlanılır. Bunun dışında damla sulama yöntemin diğer sulama yöntemlerine olan üstünlükleri şöyle sıralanabilir. -Suyun kısıtlı ve maliyetin yüksek olması koşullarında arazinin tamamı ıslatılmadığından daha geniş alan sulanabilir. -Toprağın ıslatılan yüzeyi bitki tarafından gölgelendiğinden toprak yüzeyinden buharlaşma ve dolayısı ile bitki su tüketimi daha az olur. -Bitki kök bölgesinde ihtiyaç duyulan nem ortamı sağlandığından, bitki topraktan suyu fazla enerji harcamaksızın alır buda ürün artışını sağlayan önemli bir faktördür. -Bitki besin maddeleri bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda sulama suyu ile birlikte bitki kök bölgesine verildiğinden gübreden en üst düzeyde yararlanılır. -Bitki sıra araları ıslatılmadığından yabancı ot gelişimine olanak verilmez. -Toprak yüzeyi kuru tutulduğundan toprak işleme, ilaçlama, ürün hasadı ve taşınması daha kolaydır böylece tarımsal işlemler en aza indirilir. -Bitkinin toprak üstü organları ıslatılmadığından bitki hastalıklarının gelişmesi önlenir. -Bitki kök bölgesinde düzenli bir nem dağılımı sağlandığından toprak havalanması iyi olur. -Sulama suyu istenilen miktarda ve en iyi denetimle uygulanabilir, su uygulama randımanı çok yüksektir, işletilmesi kolaydır ve sulama işçiliği minimum düzeydedir. Damla sulama yönteminin bu üstünlüklerinin yanında, bu yöntemin uygulanmasını kısıtlayan bazı etmenler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; -En önemli sorun damlatıcıların tıkanmasıdır. Bunun önlenebilmesi için sulama suyunun kontrol biriminde çok iyi süzülmesi ve sistemin belirli aralıklarla seyreltik asitle yıkanması gereklidir. -Damla sulama uygulanan alanlarda toprakta bir miktar tuz birikmesi olur. Bu tuzlar yıllık yağış ortalaması 300 mm den fazla olan yerlerde alt katlara yıkanır. Yağışı yetersiz alanlarda bitki kök bölgesinin altına yıkanması için destekleyici yüzey sulama yöntemlerini uygulamak gerekir. -Damla sulamada ilk tesis masrafı çok yüksektir. Ancak ekonomik değeri yüksek bitki tarımı yapılması koşullarında daha geniş alan sulanabildiğinden birim alandan daha fazla ürün alınarak genellikle ekonomik olur. Yukarıda açıklandığı gibi damla sulama yönteminin bu üstünlükleri dikkate alınarak, su kaynağının kısıtlı olduğu koşullarda, topraktaki nem eksikliğine duyarlı olan ve ekonomik değeri yüksek ürün elde edilen sebze ve meyve bahçeleri, bunun yanında örtü altı yetiştiriciliği ve süs bitkileri için son derece uygun bir yöntemdir. Tam verime yatmış bir ceviz plantasyonunda ağaçlar yüksek oranda verime sahipseler yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte, ekolojik koşullara göre değişmekle beraber 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder. Toprakta gözlenen su sıkıntısı cevizlerde meyve iriliği ve meyve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tecrübeler ceviz yetiştiriciliğinde yüksek kaliteli iç ceviz üretiminin temelinde en önemli faktörlerin başında sulamanın geldiğini göstermektedir. Tozlayıcı çeşitlerin bahçede yerleştirilmesinde, ekolojinin ve bahçe yerinin önemi büyüktür. Nemli bölgelerde veya rüzgâra kapalı alanlarda polen taneleri havada asılı kalacakları için tozlayıcı çeşitlerin diğer ağaçlara daha yakın yerleştirilmelidir. Tozlayıcı çeşitlerle, diğer çeşitler arasında sağlanacak 60-90 m’lik bir mesafe tozlanmayı garanti altına alacaktır. Apomiks, döllenme olmadan çekirdekli meyve oluşumudur. Kırşehir/Kaman ilçesinde yüz yıllarca süren doğal seleksi yon sonucunda Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3 Kaman 4 ve Kaman 5 ve benzeri verimli ceviz çeşitleri oluşmuş ve gerçekten üstün nitelikte çeşitlerdir. Özellikle Kaman 5’in apomiks olduğu konusunda ciddi araştırmalar bulunmaktadır. Melezleme ile iyi cevizlerden tohum ekimiyle yüzlerce yıllık bir gen birikimiyle ceviz ıslahı söz konusudur ancak ülke geleceği açısından bu verimli türlerin seçilmiş olanlarının (Kaman 1,Kaman 5 gibi)aşılık tür olarak çöğürlere aşılanıp ürün standardını sağlamalıyız ki ülke ve dünya üretim kalitesine katkımız olsun. Genellikle derin ve iyi drene olmuş, orta tekstürlü üniform topraklar cevizler için uygun topraklar olarak tanımlanır. Kök derinliğini sınırlayan tamamen killi, milli, çakıllı silt tabakası, su birikimi ve kum birikintileri, ceviz ağaçlarının gelişme gücünü ve ağaç iriliğini sınırlayabilir Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde, anaç olarak J.regia kullanılmaktadır. J.regia anaçları üzerine aşılı ceviz ağaçları için kesintisiz 2,70-3,0 m derinlikte bir toprak arzulanır. Ceviz yetiştiriciliği için tavsiye edilen toprak; orta tekstürlü, kumlu, tınlı, siltli ve kumlu - tınlı topraklardır. Ceviz bahçeleri, killi, killi-humuslu veya çok ince tekstürlü topraklarda kurulduğunda kök sistemi yüzeysel olmakta ve ağaç iriliği azalmaktadır.. Ceviz ağaçlarının ince tekstürlü topraklarda, gelişme gücü ve iriliklerinin azalması; havalanmanın azalmasına geniş oranda bağlı olabilmektedir. Cevizlerin toprak ve sulama suyundaki tuzluluğa aşırı derecede duyarlı olduğu kabul edilmektedir. Damlama Sulama Sistemleri DAMLA SULAMA |
İletişim |
---|
Fevzi Çakmak Mh. Aslım cd. No:23 |
Karatay/KONYA |
info@kalitekdamlasulama.com |
0 537 281 60 89 (Whatsapp) |
0 332 236 93 33 (Sabit Hat) |
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.