1
1

Damlama Sulama Sistemleri

DAMLA SULAMA


 

Damla sulama suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil, yosun vb. pisliklerden temizlendikten sonra tarla,bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin direkt kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesi demektir.

______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

DAMLA SULAMANIN AVANTAJLARI

*Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır.

*Meğilli arazilerde erezyona sebebiyetvermeden sulama yapılabilir.

 

*Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır.

*Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır.

*Diğer sulama sistemlerinde bir sezondagübreler en fazla 3-4 defadaverildiği için her defasında fazla miktarda gübre toprağa karıştırılır veya serpilir.Gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır.Ayrıca topraklarımızın pH'ı genelde yüksek çıktığı için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar. Damla sulamada ise her sulamada veya iki sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir.Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre verilir.Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH'ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir,Bakır,Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlarda bitkilerin gelişmesine doping etkisi yapar.

*Sık sık azar azar su verdiğimiz için toprakta SU - HAVA - GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız.Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz.

*Arazimizdeki tüm bitkilere eşit su ve gübre verdiğimiz için tüm bitkiler eşit büyüklükte olur.Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz.

 

Standart sulama sistemlerinde kullanılan gübrelere ilave olarak Mono Amonyum Fosfat (MAP), Mono Potasyum Fosfat (MKP), Potasyum Nitrat, %33'lük Amonyum Nitrat, Fosforik asit, Nitrik asit vb. gübreler kullanarak meyveve sebzelerde kuraklık , aşırı sıcak sonucu olan çiçek ve meyve dökümleri azaltılarak verim artışı sağlarız.Hasat dönemine doğru ise Potasyum ağırlıklı gübreler kullanarak meyvelerin kalitesirenk, sertlik , şeker oranı arttırılarak albenisi yüksek bir örnek meyve ve sebzeler elde edilir ki halde veya pazarda yüksek fiyata satış yapılabilir.

 

KURULUMU

Damlama sulamanın çalışma prensibi isminden de anlaşılan bir sistem üzerine kurulmuştur. Su , köke veya kökün yakın kısmınadamla damla olarak verilmektedir. Bu yöntem doğru kullanıldığında buharlaşma ve kaybı en aza indirgeyerek sulamanın en verimli şekilde gerçekleşmesine imkan verir. Modern tarımda damlama sulama ile birlikte plastik örtülerin kullanılmasıyla buharlaşma ve gübre dağılımında da büyük verim görülmüştür.

Suyun kök dibine ulaşması damla sulama uzun süre veya yüksek debiyle yapıldığında sağlanmaktadır. Yüksek teknoloji ve bilgisayarla yapılamanın yanı sıra düşük teknoloji ve işçilik üstüne de çalışmaktadır. Damla sulamadagenellikle düşük basınçlar tercih edilmekle beraber sistemde her ağaca bağlı olarak farklı debi ayarlanabilmektedir. Eğimli arazilerde damla sulamanınbasıncı değişme gösterir fakat basınç dengeleyicilerle bunun üstesinden gelmek mümkündür. Ayrıca bilgisayar destekli yüksek teknoloji sistemlerde otomatik olarak basınç ve vana sistemini de kurmak mümkündür. Kullanılan borular yosunlanmaya ve güneş ışınlarına karşı genellikle siyah olmakta ayrıca toprak altına gömülmektedir.

Damlama Sulama Fiyatları ve teklif alınırken verilmesi gereken öncelikli bilgiler aşağıda verilmiştir ;

  • Sistemin kurulacağı alanın & arazinin & bahçenin ölçülendirilmiş krokisi.
  • Araziniz eğimli ise kotlar arasındaki farklar.
  • Kroki üzerinde bitkilerin çeşitlerinin ve yerlerinin belirtilmiş olması gerekmektedir.
  • Su kaynağınız hakkındaki bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
  • Var ise pompanızın ve döşenmiş tesisatın giriş çıkış ölçüleri verilmelidir.
 
Kategoriler              Kalitek
Damlama Borusu             Hakkımızda
Damlama Bağlantı             Banka Hesap No
Gübre Tankı, Filtre             Kargo Detayları
Kangal Bağlantıları             Sipariş Takip
Metal Bağlantılar             Müşteri Memnuniyeti
Montaj Ekipmanları             Şartlar ve Koşullar
 
   İletişim
Fevzi Çakmak Mh. Aslım cd. No:23
    Karatay/KONYA
    info@kalitekdamlasulama.com
  0 537 281 60 89  (Whatsapp)
0 332 236 93 33  (Sabit Hat)
 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.